MBT/Természetvédelmi és ökológiai szakosztály/MBT Természetvédelmi és Ökológiai Szakosztály bemutatása/
MBT Természetvédelmi és Ökológiai Szakosztály bemutatása

A biológiai sokféleség és az emberi környezet rohamos pusztulása hívta életre a Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztályát 1991-ben. A szakosztály hamarosan az egyik legnagyobb taglétszámú szervezet lett az MBT-n belül. A 2018. május 4-i tisztújító küldöttgyűlésén a Környezet- és Természetvédelmi Szakosztály szervezeti, szakmia és működési szempontokat figyelembe véve az Ökológiai Szakosztállyal egyesült, új nevük Környezetvédelmi és Ökológiai Szakosztály lett.

Tevékenységének fő célja a hazai természetvédelmi szakma információcseréjének elősegítése a hivatalos természetvédelem, a kutatói csoport és a társadalmi szervezetek képviselői között, illetve a szemléletformáló ismeretterjesztés. A szakosztály számos előadóülést szervezett az évek folyamán, a legváltozatosabb témákat érintve a genetikai változatosságtól az erdők védelméig. Utóbbi években elsősorban a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciák megszervezésében jeleskedik (
https://sys.mbt-biologia.hu/mtbk)


Az akkori Környezet-és Természetvédelmi Szakosztály alakulásának évében lapot indított, Természetvédelmi Közlemények címmel, melynek célja a hazai természetvédelem és a fenntartható fejlődés segítése, hogy meglévő természeti kincseinkből minél többet tudjunk megőrizni. A folyóirat cikkei a honlapról ingyen letölthetőek, hogy minél szélesebb olvasóközösség juthasson hozzá.