MBT/MBT profil/Az év vadvirága/
Az év vadvirága

A fehér tündérrózsát (Nymphaea alba) választották 2024-ben az Év Vadvirágának.


Lezárult a tavaly december eleje óta tartó online szavazás, melynek tétje nem kevesebb, mint az volt, hogy a 2024-es évben hazánkban melyik növény legyen az Év Vadvirága. A szavazás résztvevői 3 növényfaj közül választhattak, amely eredményeként a
fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) maga mögé utasította a vízi rucaörömöt (Salvinia natans) és a mocsári aggófűvet (Senecio paludosus).

Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott, melyek megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon. 

A mostani alkalommal a netes szavazás résztvevőinek 47%-a szavazott a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg a szavazók 33%-a voksolt a vízi rucaörömre (Salvinia natans), a mocsári aggófűre (Senecio paludosus) pedig 20%-nyi szavazat érkezett. Ezúttal a szavazásra jelölt fajok vízi, illetve vízközeli élőhelyekhez kötődtek, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt. A fajokra a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján lehetett szavazni az egyesület együttműködő partnerének, a Magyar Biológiai Társaság támogatásával.

A Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom keretében minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt. Az elmúlt években az így bemutatott fajok megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait 4(5) zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön találkozhatunk vele, illetve elszórtan, a Középhegység kivételével az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig vannak előfordulásai.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa név pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók.

Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Melegvízű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

Helyenként a gyöktörzsét és magjait is fogyasztották, valamint gyógynövényként használták. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Az Év Vadvirága címet elnyerte már többek között a csodaszép leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és az impozáns szibériai nőszirom is, de rajtuk kívül még számos látványos, vagy éppen rejtőzködően apró vadvirágunk várja, hogy felfedezze a nagyközönség.

2024-ben az Év gombája a szürke galóca (Amanita excelsa), az Év fája a bükk (Fagus silvatica), az Év rovara a sisakos sáska (Acrida ungarica), az Év lepkéje a közönséges medvelepke (Arctia caja), az Év hala a réticsík (Misgurnus fossilis), az Év hüllője a kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius), az Év madara a kerecsensólyom (Falco cherrug) és az Év ősmaradványa a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius). Az Év emlősének, az Év gyógynövényének és az Év beporzójának bejelentése a közeljövőben várható.

A fehér tündérrószáról és a hozzá kapcsoló programokról, eseményekről a szervezők az Év Vadvirága Facebook oldalán tesznek közzé információkat a jövőben: https://www.facebook.com/evvadvirga
 
További információ: evvadviraga(kukac)gmail.com

Rádióinterjú

Január 9-én hajnalban, a Hajnaltáj című műsorban Barina Zoltán nyilatkozik az Év Vadvirágával kapcsolatban. Az interjú interneten is meghallgatható.   


Elkezdődött a 2024-es Év Vadvirága szavazása!

Ezúttal a szavazásra jelölt fajok főként az úszóhínár társulásai és a vizes élőhelyekhez kötődnek, így megtalálhatók  egyaránt.
 

Melyik faj legyen 2024-ben az Év Vadvirága? Esetleg a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) netán a vízi rucaöröm (Salvinia natans) vagy a mocsári aggófű (Senecio paludosus) érdemelje ki az Év Vadvirága címet 2024-ben?

 
Szavazz te is! A szavazás 2023.12.06-tól 2024.01.08-ig tart, a győztes fajt pedig 2023.01.09-én tesszük közzé. 


Fényképeket készítette: Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott, melyek megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.
Az év vadvirága címet elnyerte már többek között a csodaszép leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és az impozáns szibériai nőszirom is, de rajtuk kívül még számos látványos, vagy éppen rejtőzködően apró vadvirágunk várja, hogy felfedezze a nagyközönség.

Az Év vadvirágai voltak az  előző években:
2011: leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
2012: tavaszi hérics (Adonis vernalis)
2013: tavaszi tőzike (Leucojum aestivum)
2014: szibériai nőszirom (Iris sibirica)
2015: fehér szegfűk (Dianthus sectio Plumaria)
2016: mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
2017: kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
2018: kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)
2019: magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)
2020: nemes májvirág (Hepatica nobilis)
2021: vetési konkoly (Agrostemma githago)
2022: agárkosbor (Anacamptis morio)
2023: borzas len (Linum hirsutum)
2024: fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

A hazánkban 2010 végén, magánkezdeményezésként indult ötlet túlnőtt az eredeti kereteken. Az idei évtől a mozgalom szakmai hátterét adó hétfős kuratórium mellett a szélesebb szakmai közönség e programba való bevonása, tájékoztatása kapcsán a  Magyar Biológiai Társaság is bekapcsolódott. Annak érdekében, hogy a mozgalom minél szélesebb társadalmi rétegekhez, minél több emberhez eljusson csatlakozott az Év Vadvirága mozgalomhoz a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesülettel. Az Egyesület biztosítja a szavazáshoz szükséges technikai hátteret, és szervezi az elkövetkezendő években is a szavazásokat.

Szeretettel várjuk az érdeklődő növénykedvelőket az év vadvirágához kapcsolódó programokon! Fedezzük fel együtt a hazai vadvirágokat!

Év vadvirága jelöltek és kampányok:


2024:

Jelölt: fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Jelölt: vízi rucaöröm (Salvinia natans)

Jelölt: mocsári aggófű (Senecio paludosus)

Az év vadvirága 2024-ben a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba).


2023:

Jelölt: borzas len (Linum hirsutum)

Jelölt: tarka nőszirom (Iris variegata)

Jelölt: selymes peremizs (Inula oculus-christi)

Az év vadvirága 2023-ban a borzas len (Linum hirsutum)


2022:

Jelölt: agárkosbor (Anacamptis morio)

Jelölt: csillagőszirózsa (Aster amellus)

Jelölt: mocsári békaliliom (Hottonia palustris)

Az év vadvirága 2022-ben az agárkosbor (Anacamptis morio)


2021:

Jelölt: vetési konkoly (Agrostemma githago)

Jelölt: bíborfekete hagyma (Allium atropurpureum)

Jelölt: pici egérfarkfű (Myosurus minimus)

Az év vadvirága választáshoz 2021-ben

Az év vadvirága 2021-ben a vetési konkoly (Agrostemma githago)

Fotópályázat: Színes gyomokról álmodom

 

2015:

Jelölt: fehér szegfűk (Dianthus sectio Plumaria)

Jelölt: medvehagyma (Allium ursinum)

Jelölt: szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus)

Az év vadvirága szavazás eredménye 2015-ben2014:

Jelölt: szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Jelölt: medvehagyma (Allium ursinum)

Jelölt: réti iszalag (Clematis integrifolia)

Az év vadvirága szavazás eredménye 2014-ben

 

2013:

Jelölt: nyári tőzike (Leucojum aestivum)

Jelölt: kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)

Jelölt: szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Az év vadvirága szavazás eredménye 2013-ban
 

2012:

Jelölt: tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Jelölt: fehér tündérrózsa (Nymphea alba)

Jelölt: agárkosbor (Orchis morio)

Az év vadvirága 2012-ben a tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Leírás: tavaszi hérics (Adonis vernalis)
 

2011:

Leírás: leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

Az év vadirága 2011-ben a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

Hogyan NE fotozzunk leánykökörcsint